Tips Pujuk Sahabat Merajuk

Assalamualaikum w.b.t

Hai semua .

Ada tak sesiapa hari ini yang tidak bertegur sapa dengan sahabatnya? Mungkin berlaku sedikit salah faham . Tidak salah untuk mengalah , daripada membiarkan persahabatan yang telah dibina terputus begitu sahaja . Hari ni , Mya nak bagi tips bagaimana memujuk sahabat yang merajuk .

1. Berikan waktu
Jangan terus dipujuk selepas bertengkar . Mungkin anginnya masih belum berkurang dan akan membuatkan dia rasa menyampah dan menyangka awak tidak ikhlas mahu memohon maaf.

2. Bertolak ansur 
Jangan diikut rasa marah dan ego dalam hati. Janganlah nanti awak menyesal kerana kehilangan sahabat kesayangan awak di kemudian hari

3. Mengirim kad ucapan
Buatlah satu kad khas . Hiaskan kad itu mengikut seleranya dan tuliskan ucapan maaf awak seikhlasnya . Siapa tahu , mungkin dia akan berlembut hati .

4. Bertemu secara berhadapan
Apabila tiba waktu yang sesuai, carilah peluang untuk berhadapan dengannya. Cuba pujuk sahabat awak secara rasional . Jangan ikut sama emosi dan bincangkanlah punca masalah denga sebaiknyaSatu je Mya nak pesan, macam mana sekalipun, janganlah jadi orang yang memutuskan silaturahim. Allah murka, tau. 

Stay with me until next time, okay?

Bye, XOXO.

1 pendapat bernas .

  1. kena ambil tahu jugak ni,sebab sahabat tu penting untuk kita

    ReplyDelete